Ελέγξτε αν παραδίδουμε στον ταχυδρομικό σας κώδικα

Αρνί στο φούρνο με λαχανικά και σάλτσα από κόκκινο κρασί

Από την Σταύρη Καουράνη 

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 2 ώρες

Βαθμός δυσκολίας: 3/10

Μερίδες: 6

Συστατικά

  • 2kg αρνίσιο κρέας κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
  • 2 πιπεριές πχ Φλωρίνης
  • 2 κρεμμύδια
  • 1 πράσο
  • 2 μεγάλα καρότα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κ.σ ρίγανη
  • 1-2 κλωνάκια φρέσκο δεντρολίβανο
  • 1-2 sprigs of fresh rosemary
  • 3 κ.σ μουστάρδα Dijon
  • 400ml ζωμός βοδινό ή κοτόπουλο αραιωμένος
  • 2 κ.σ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150ml κόκκινο κρασί (0/5 φλ)
  • 1/4 φλ ελαιόλαδο
  • Ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε τα κρεμμύδια, τις πιπεριές στα 4 και τα καρότα με τα πράσα σε χοντρές ροδέλες
  2. Σε ένα μεγάλο βαθύ ταψί  απλώνουμε τα κομμάτια από το αρνί, τα κομμένα λαχανικά, τις σκελίδες σκόρδου, τη ρίγανη, το θυμάρι και το δεντρολίβανο.
  3. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι και το κρασί. Ανακατεύουμε και στη συνέχεια ρίχνουμε το ζωμό αφήνοντας τον να βράσει για 10 λεπτά. Σε αυτό το σημείο θα πήξει ελαφρώς. Προσθέτουμε και τη μουστάρδα και ανακατεύουμε.
  4. Μεταφέρουμε την σάλτσα στο ταψί μέχρι να καλύψουμε όλη την επιφάνεια του κρέατος.
  5. Περιχύνουμε  το ελαιόλαδο, βάζουμε τον χυμό λεμονιού και το ξύσμα και αλατοπιπερώνουμε. Αν χρειαστεί ανακατεύουμε όλα τα υλικά με καθαρά χέρια για να καλύψουμε και πάλι όλο το κρέας. 
  6. Τυλίγουνε σφιχτά το ταψί με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 1 ώρα. 
  7. Ξεσκεπάσουμε το ταψί, χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170, και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμη 1 ώρα μέχρι να ροδίσει καλά το κρέας και να απορροφήσει την περισσότερη σάλτσα.

 

Διατροφικές πληροφορίες:

Ανά 100γρ

Θερμίδες: 195kcal 

Λιπαρά: 14,5γρ

Κορεσμένα λιπαρά: 5,8 γρ

Υδατάνθρακες: 2 γρ

Φυτικές ίνες: 0,5γρ

Σάκχαρα: 1 γρ

Πρωτεΐνη: 10,5γρ