Ελέγξτε αν παραδίδουμε στον ταχυδρομικό σας κώδικα

Κουραμπιέδες

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 15 λεπτά

Βαθμός δυσκολίας: 4/10

Μερίδες: 25 κομμάτια

Συστατικά

  • • 250 g βούτυρο από αγελαδινό γάλα, κρύο
  • • 150 g αμύγδαλα, χοντροκομμένα ή φέτες αμυγδάλου, καβουρδισμένα
  • • 50 g αμύγδαλα (ολόκληρα) ή αμύγδαλα, ωμά
  • • 75 g ζάχαρη άχνη
  • • 1 κ.σ ροδόνερο
  • • 1/2 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
  • • 1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
  • • μια πρέζα αλάτι
  • • 400 g αλεύρι για όλες τις χρήσεις (απλό)
  • • πολλή ζάχαρη άχνη για άχνη

Εκτέλεση

 

1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200C / 390F. Για να ετοιμάσετε αυτή τη συνταγή για κουραμπιέδες (κουραμπιέθες) ξεκινήστε ψήνοντας τα αμύγδαλα. Τοποθετήστε τα χοντροκομμένα αμύγδαλα (150 γραμμάρια/ 6 ουγγιές) ή ασήμι αμυγδάλου σε ένα ταψί και ραντίστε με λίγο νερό. Τα ψήνουμε για 7-8 λεπτά, μέχρι να ψηθούν, προσέχοντας να μην καούν. Αφήνουμε στην άκρη ή βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.

2. Σε ένα μπλέντερ, προσθέστε τα ωμά αμύγδαλα (50 g/ 1,8 ουγγιές) ή τα φιστίκια και ανακατέψτε, μέχρι να γίνουν σκόνη. Αφήνω στην άκρη.

3. Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων, προσθέστε το κρύο βούτυρο και τη ζάχαρη. ανακατεύουμε για περίπου 10 δευτερόλεπτα, μέχρι να ‘σπάσει’ το βούτυρο και να διαλυθεί τελείως. Προσθέστε τα αμύγδαλα σε σκόνη, μια πρέζα αλάτι, το ροδόνερο και το εκχύλισμα βανίλιας. ανακατεύουμε για 10-20 δευτερόλεπτα, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στο τέλος προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι και ανακατεύουμε ξανά για 10-15 δευτερόλεπτα.

4. Τοποθετήστε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέστε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα. ανακατέψτε ελαφρά με τα χέρια σας. Για να παραμείνουν αφράτοι οι κουραμπιέδες, είναι σημαντικό να μην ζεσταθεί και λιώσει το βούτυρο. Περιμένετε λοιπόν λίγο να κρυώσουν τα καβουρδισμένα αμύγδαλα, πριν τα προσθέσετε στο μείγμα του βουτύρου.

5. Προθερμάνετε το φούρνο στους 170C / 340F. Στρώνουμε με λαδόκολλα τον πάτο των 2 ταψιών και σχηματίζουμε τους κουραμπιέδες.

6. Τυλίξτε 1 κουταλιά της σούπας (περίπου 30 γρ.) από τη ζύμη σε μπάλα, τοποθετήστε το στο ταψί και σπρώξτε με το δάχτυλό σας στη μέση, ώστε να σχηματιστεί ένα μικρό λακκάκι. Συνεχίζουμε με την υπόλοιπη ζύμη. Το βάζετε στο ψυγείο για 5 λεπτά μέχρι να ετοιμάσετε το επόμενο ταψί σας.

7. Τοποθετούμε τα ταψιά με τους κουραμπιέδες στη δεύτερη και τέταρτη σχάρα του φούρνου. Ψήστε για περίπου. 15-20 λεπτά, μέχρι να πάρουν μια πολύ ελαφριά χρυσαφένια απόχρωση και να ψηθούν. Προσοχή μην τα παραψήσετε.

8. Αφήνουμε λίγο τους κουραμπιέδες να κρυώσουν. Αν προσπαθήσετε να τα σηκώσετε, όσο είναι ακόμα ζεστά, θα σπάσουν!

9. Ψεκάζουμε τους κουραμπιέδες με ροδόνερο και κοσκινίζουμε με ζάχαρη άχνη. Απολαμβάνω!

 

Διατροφικές Πληροφορίες
• Μέγεθος σερβιρίσματος: 1 μπισκότο

• Θερμίδες: 196kcal

• Ζάχαρη: 8γρ

• Νάτριο: 95,5mg

• Λίπη: 12,2 γρ

• Κορεσμένα Λιπαρά: 5,4γρ

• Ακόρεστα Λίπη: 6,2γρ

• Trans Fat: 0γρ

• Υδατάνθρακες: 19,6γρ

• Φυτικές ίνες: 1,4γρ

• Πρωτεΐνη: 3,1γρ

• Χοληστερίνη: 21,5mg