Ελέγξτε αν παραδίδουμε στον ταχυδρομικό σας κώδικα

Γαλοπούλα στο φούρνο με βούτυρο και σπιτικό ζωμό με μπίρα

Από Σταύρη Καουράνη 

Χρόνος προετοιμασίας: 2 ώρες

Χρόνος μαγειρέματος: 3.5 ώρες

Βαθμός δυσκολίας: 3/10

Μερίδες: 10

Συστατικά

  • 5kg γαλοπούλα (αν είναι κατάψυξης, να αποψυχθεί σύμφωνα με τις οδηγίες συσκευασίας)
  • 3 κρεμμύδια
  • 1 καρότο κομμένο σε φέτες
  • 1 φλ σέλινο κομμένο σε φέτες
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1/2 tsp peppercorns
  • 1 tbsp olive oil
  • 150g of butter
  • 450ml cider beer
  • 2 tablespoons of flour
  • Salt
  • Pepper

Εκτέλεση

  1. Αφαιρούμε τα εντόσθια από τη γαλοπούλα, τα πλένουμε καλά και τα μεταφέρουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με το καρότο, το σέλινο και το 1 από τα κρεμμύδια (κομμένο στη μέση)
  2. Προσθέτουμε λίγους κόκκους πιπεριού, το φύλλο δάφνης και 500ml νερό. Καλύπτουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 2 ώρες για να φτιάξουμε σπιτικό ζωμό από τα εντόσθια. 
  3. Μόλις βράσουν, στραγγίζουμε σε τρυπητό και κρατάμε το υγρό που έχει μείνει σε ένα δοχείο
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς. 
  5. Κόβουμε τα αλλά δυο κρεμμύδια σε φέτες και τα τοποθετούμε στη βάση ενός μεγάλου ταψιού. Προσθέτουμε ελαιόλαδο. 
  6. Τοποθετούμε τη γαλοπούλα πάνω από τα κρεμμύδια και αλείφουμε την επιφάνεια της με τη μισή ποσότητα του βουτύρου. Προσθέτουμε 300ml από τη μπίρα και καλύπτουμε καλά το ταψί με αλουμινόχαρτο.
  7. Ψήνουμε τη γαλοπούλα στο φούρνο για 3,5 ώρες και αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο τα τελευταία 40 λεπτά για να ροδίσει καλά. 
  8. Αν περάσουμε ένα μαχαίρι στους μηρούς και βγουν καθαρά υγρά, τότε η γαλοπούλα είναι έτοιμη.
  9. Μεταφέρουμε τη γαλοπούλα πάνω σε μια ξύλινη επιφάνεια, τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
  10. Κρατάμε επίσης τα κρεμμύδια από το ταψί και τους χυμούς σε ένα ξεχωριστό μπολ.
  11. Αφαιρούμε το λίπος από τους χυμούς της γαλοπούλας, το οποίο μαζεύεται στην επιφάνεια, και προσθέτουμε το ζωμό από τα εντόσθια μέχρι να έχουμε περίπου 600ml υγρά.
  12. Προσθέτουμε  τα υπόλοιπα 150ml μπίρα
  13. Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για 2 λεπτά. 
  14. Μεταφέρουμε σιγά σιγά τον ζωμό, ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά. Μετά απο 10 λεπτά προσθέτουμε τα κρεμμύδια και αλατοπιπερώνουμε.
  15. Σερβίρουμε τη ψητή γαλοπούλα με τον σπιτικό ζωμό.  

     

Διατροφικές πληροφορίες:
Ανά 100γρ

Θερμίδες: 150kcal
Λιπαρά: 6,8γρ
Κορεσμένα λιπαρά: 2,5γρ
Υδατάνθρακες: 1,2γρ
Φυτικές ίνες: 0,15γρ
Σάκχαρα: 0,36γρ
Πρωτεϊνες: 17,8γρ