Γαλοπούλα στο φούρνο με βούτυρο και σπιτικό ζωμό με μπίρα
Από Σταύρη Καουράνη
Χρόνος προετοιμασίας: 2 ώρες
Χρόνος μαγειρέματος: 3.5 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 3/10
Μερίδες: 10
Συστατικά
- 5kg γαλοπούλα (αν είναι κατάψυξης, να αποψυχθεί σύμφωνα με τις οδηγίες συσκευασίας)
- 3 κρεμμύδια
- 1 καρότο κομμένο σε φέτες
- 1 φλ σέλινο κομμένο σε φέτες
- 1 φύλλο δάφνης
- 1/2 tsp peppercorns
- 1 tbsp olive oil
- 150g of butter
- 450ml cider beer
- 2 tablespoons of flour
- Salt
- Pepper
Εκτέλεση
- Αφαιρούμε τα εντόσθια από τη γαλοπούλα, τα πλένουμε καλά και τα μεταφέρουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με το καρότο, το σέλινο και το 1 από τα κρεμμύδια (κομμένο στη μέση)
- Προσθέτουμε λίγους κόκκους πιπεριού, το φύλλο δάφνης και 500ml νερό. Καλύπτουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 2 ώρες για να φτιάξουμε σπιτικό ζωμό από τα εντόσθια.
- Μόλις βράσουν, στραγγίζουμε σε τρυπητό και κρατάμε το υγρό που έχει μείνει σε ένα δοχείο
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
- Κόβουμε τα αλλά δυο κρεμμύδια σε φέτες και τα τοποθετούμε στη βάση ενός μεγάλου ταψιού. Προσθέτουμε ελαιόλαδο.
- Τοποθετούμε τη γαλοπούλα πάνω από τα κρεμμύδια και αλείφουμε την επιφάνεια της με τη μισή ποσότητα του βουτύρου. Προσθέτουμε 300ml από τη μπίρα και καλύπτουμε καλά το ταψί με αλουμινόχαρτο.
- Ψήνουμε τη γαλοπούλα στο φούρνο για 3,5 ώρες και αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο τα τελευταία 40 λεπτά για να ροδίσει καλά.
- Αν περάσουμε ένα μαχαίρι στους μηρούς και βγουν καθαρά υγρά, τότε η γαλοπούλα είναι έτοιμη.
- Μεταφέρουμε τη γαλοπούλα πάνω σε μια ξύλινη επιφάνεια, τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
- Κρατάμε επίσης τα κρεμμύδια από το ταψί και τους χυμούς σε ένα ξεχωριστό μπολ.
- Αφαιρούμε το λίπος από τους χυμούς της γαλοπούλας, το οποίο μαζεύεται στην επιφάνεια, και προσθέτουμε το ζωμό από τα εντόσθια μέχρι να έχουμε περίπου 600ml υγρά.
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα 150ml μπίρα
- Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για 2 λεπτά.
- Μεταφέρουμε σιγά σιγά τον ζωμό, ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά. Μετά απο 10 λεπτά προσθέτουμε τα κρεμμύδια και αλατοπιπερώνουμε.
- Σερβίρουμε τη ψητή γαλοπούλα με τον σπιτικό ζωμό.
Διατροφικές πληροφορίες:
Ανά 100γρ
Θερμίδες: 150kcal
Λιπαρά: 6,8γρ
Κορεσμένα λιπαρά: 2,5γρ
Υδατάνθρακες: 1,2γρ
Φυτικές ίνες: 0,15γρ
Σάκχαρα: 0,36γρ
Πρωτεϊνες: 17,8γρ