Ελέγξτε αν παραδίδουμε στον ταχυδρομικό σας κώδικα

Vegan λαζάνια

'Απο Σταύρη Καουράνη 

Χρόνος προετοιμασίας: 15 Λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 1 Ώρα

Βαθμός δυσκολίας: 5/10

Μερίδες: 8

Συστατικά

  • • 4 κ.σ ελαιόλαδο
  • • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • • 1 μέτριο κολοκυθάκι κομμένο σε κύβους
  • • 1 πιπεριά κόκκινη ή κίτρινη κομμένη σε κύβους
  • • 250γρ μανιταράκια κομμένα σε φέτες
  • • 1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)
  • • 1/2 φλ κόκκινες φακές
  • • 2 συσκευασίες ντομάτα κομμένη σε κονσέρβα (300-400γρ η καθεμία)
  • • 2 κ.γ ρίγανη
  • • 1 κ.γ ζάχαρη
  • • 1 ζωμό λαχανικών κατάλληλο για vegans
  • • 150γρ φύλλα σπανάκι
  • • 9-10 (ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού) φύλλα για λαζάνια, χωρίς αυγό
  • • Αλάτι
  • • Πιπέρι
Για την κρέμα:
  • • 3 κ.σ ελαιόλαδο
  • • 100γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • • 800ml γάλα αμυγδάλου unsweetened
  • • 1 ζωμό λαχανικών κατάλληλο για vegans
  • • 1/4 κ.γ μοσχοκάρυδο
  • • Αλάτι
  • • Πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι τσιγαρίζουμε το κρεμμυδάκι στο ελαιόλαδο για να μαλακώσει και προσθέτουμε το κολοκυθάκι, τις πιπεριές και τα μανιτάρια. Tα αφήνουμε να ψηθούν για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.
  2. Προσθέτουμε το σκόρδο, τις κόκκινες φακές, τις ντομάτες, τη ρίγανη, τη ζάχαρη και τον ζωμό λαχανικών αφού τον έχουμε θρυμματίσει.
  3. Γεμίζουμε την μια κονσέρβα ντομάτας με νερό και το προσθέτουμε στο τηγάνι. Αφήνουμε όλα τα υλικά να σιγοβράσουν για ακόμη 15 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.
  4. Προσθέτουμε τα φύλλα από σπανάκι και τα αφήνουμε να μαλακώσουν για 1-2 λεπτά. 
  5. Φτιάχνουμε την κρέμα για τα λαζάνια: σε ένα κατσαρολάκι θερμαίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς. Μετά από 1 λεπτό προσθέτουμε το γάλα, την διατροφική μαγιά, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα για 3-4 λεπτά, μέχρι να πάρει η κρέμα παχύρρευστη υφή. 
  6. Προσθέτουμε σε ένα αντικολλητικό ταψί μια στρώση από τα λαχανικά (περίπου το 1/3), μια στρώση φύλλα για λαζάνια και επαναλαμβάνουμε το ίδιο με μια 2η στρώση.
  7. Προσθέτουμε στην 2η στρώση με τα φύλλα την μισή ποσότητα από την κρέμα, προσθέτουμε από πάνω μια τελευταία στρώση λαχανικών και φύλλων και τέλος την υπόλοιπη ποσότητα από την κρέμα. 
  8. Ψήνουμε τα λαζάνια σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς, μέχρι να ροδίσει καλά η κρέμα από πάνω. Αφήνουμε τα λαζάνια να κρυώσουν για 5 λεπτά, πριν τα κόψουμε.