Ελέγξτε αν παραδίδουμε στον ταχυδρομικό σας κώδικα

ΠΩΣ ΘΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΤΕ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΜΕΛΙ

Οι περισσότεροι Κύπριοι έχουμε συνδέσει το μέλι με παιδικές αναμνήσεις. Μας θυμίζει τα σχολικά μας χρόνια και τις μελωμένες πόμπες που αγοράζαμε από τον «πόμπατζη» που περνούσε στην ώρα του διαλείμματος, τους λουκουμάδες που φτιάχναμε στο σπίτι για να ρίξουμε στους καλικάντζαρους, τις πισίες ή αλλιώς τις κυπριακές τηγανίτες που μας φίλευαν οι συγγενείς στο χωριό, το ρόφημα με μέλι και γάλα που μας έφτιαχνε η γιαγιά όταν ήμασταν παιδιά για να κοιμηθούμε καλά ή για να περάσει ο στομαχόπονος. Έχουμε διδαχθεί από μικρή ηλικία ότι το μέλι είναι το «νέκταρ των Θεών», ότι έχει αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές και θεραπευτικές ιδιότητες.

Σήμερα όμως, με ορισμένες συνήθειες που έχουμε υιοθετήσει στην καθημερινότητά μας, όπως το να συνδυάζουμε το μέλι με το τσάι, τείνουμε να καταστρέφουμε τις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού. Διαβάστε παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να συντηρείτε σωστά το μέλι και να απολαμβάνετε πλήρως τα καλά που έχει να προσφέρει.

  • Για να διατηρηθεί η θρεπτική αξία του, θα πρέπει να καταναλώνεται το αργότερο εντός δύο χρόνων. Επίσης, για να διατηρηθεί σωστά, πρέπει να φυλάγεται σε δροσερό και σκιερό μέρος, χωρίς υγρασία.
  • Εάν η θερμοκρασία του μελιού περάσει τους 35-40 βαθμούς Κελσίου, χάνονται οι ευεργετικές του ιδιότητες. Έτσι, προσθέτοντας μέλι σε ένα καυτό ρόφημα, το μόνο που πετυχαίνουμε είναι να δίνουμε γλυκιά γεύση στο ρόφημα.
  • Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη μελιού είναι δύο κουταλάκια του γλυκού. Εννοείται ότι για να ωφεληθείτε, το μέλι θα πρέπει να είναι άβραστο.
  • Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να επαναφέρετε το κρυσταλλωμένο μέλι στη ρευστή του μορφή είναι να το ζεστάνετε σε μπεν-μαρί. Προσέξτε όμως τη θερμοκρασία, ώστε να μην καταστρέψετε τις θρεπτικές του ιδιότητες. Εναλλακτικά, μπορείτε να το τοποθετήσετε επάνω σε κάποιο σώμα καλοριφέρ.
  • Κι όμως, υπάρχει τρόπος να διαπιστώσετε αν το μέλι που αγοράσατε είναι νοθευμένο με σιρόπι ζάχαρης. Ρίξτε μια κουταλιά μέλι σε ένα ποτήρι με νερό, χωρίς να το αναδεύσετε και παρακολουθήστε τι θα συμβεί. Αν το μέλι είναι αγνό, τότε θα κατακαθίσει στον πυθμένα του ποτηριού. Αν περιέχει σιρόπι, θα διαλυθεί σιγά-σιγά στο νερό. Πάντως, στην περίπτωση των βιολογικών μελιών, οι πιθανότητες για νοθεία είναι σχεδόν μηδαμινές.

Στις υπεραγορές Αλφαμέγα θα βρείτε όλες τις ποικιλίες μελιού στις καλύτερες τιμές.

Σχετικά Άρθρα